ZNATE LI KOJA JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE URADITI NA VELIKI PETAK? Mnogi Srbi ovde pogreše, a nemaju zlu nameru
Isus, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

nemojte se ogrešiti

ZNATE LI KOJA JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE URADITI NA VELIKI PETAK? Mnogi Srbi ovde pogreše, a nemaju zlu nameru

Pravoslavci koji nisu aktivni hrišćani naprave i velike greške, a bez zle namere

Objavljeno:

Pripreme za najveći hrišćanski praznik Uskrs odvijaju se tokom najtužnijih dana u godini - Strasnoj ili Stradalnoj sedmici koja svojim imenom simbolizuje stradanja i muke Isusa Hrista.

Međutim, mnoštvo običaja i činjenica da mnogi praktikuju samo neke od njih kao što je farbanje jaja, dovodi i do toga da pravoslavci koji nisu aktivni hrišćani naprave i velike greške, a bez zle namere.

Jedna od grešaka koja se sve češće dešava otkako se razne čestitke šalju mobilnim telefonima jeste i da se – čestita Veliki petak! Ovo ljudi čine nesmotreno, ali i bez imalo udubljivanja u poruku koju zapravo šalju.

Ofarbana jaja za Veliki petak
Ofarbana jaja za Veliki petakfoto: Stefan Stojanović

Po hrišćanskom verovanju, Veliki petak je dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. To je dan velike žalosti i obilježava se strogim postom. Prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući i ovaj je praznik obeležen crvenim slovom.

Tradicija je da se na Veliki petak svi uzdrže od bilo kakvog veselja i proslava, a oni koji hrišćanski obeležavaju Veliki petak na taj dan ne gledaju televizor i ne slušaju muziku. Jedino što se na Veliki petak radi je farbanje jaja, a od hrane se treba uzdržavati ili jesti samo onu pripremljenu na vodi, prenosi Lepa i Srećna.

Bonus video:

02:28

EVO KAKO MIRKA VASILJEVIĆ PROVODI VELIKI PETAK I USKRS: Imam veliku porodicu, a doručak i ručak NIKAD NISU NA ISTOM MESTU

(Espreso/ Lepa i Srećna/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.